Choď na obsah Choď na menu
 


Obrázok

Belgický ovčiak

(belgien sheepheard)

 

Pôvod:Zhruba v druhej polovine 17.storočia sa začali malé pastierske psy zamienať za veľké(obranáre),ktoré vedeli lepšie narábať so stádom.V 19.storočí v Belgicku sa ustanovili základné znaky belgických ovčiakov a neskôr sa začali deliť na variety podľa farby a typu srsti.

Popis:Je to stredne veľký pes s primerane veľkou hlavou.Jeho oči by mali byť čo najtmavšie,mandľového tvaru.Nos je čierny stredne dlhý a pravý belgičák by mal mať na tvári čiernu masku.Krk je svalnatý,dlhší a suchý.Telo je mohutné,ale nie ťažké.Nohy sú rovné a svalnaté.Hruď je hlboká a nie príliš široká.Umožňuje vytrvalý pohyb.Belgické ovčiaky sa podľa typu a farby srsti delia do štyroch variet:

Tervueren:Je dlhosrstý,hrdzavo-plavý s čiernym nádychom.Na tvári je čierna maska.

Malinois:Je krátkosrstý,plavý s čiernou maskou.

Groenendael:Je celý čierny,dlhosrstý.

Lakenois:Je hrubosrstý,plavý so stopami čierneho nádychu.

Povaha:Belgické ovčiaky sú živé,aktívne,vytrvalé a odolné s vysokým stupňom cvičiteľnosti.Sú schopné pozoruhodných výsledkov.Majú vrodené strážne schopnosti a tiež vrodenú nedôverčivosť cudzím.Niekedy sú až plachý,ale vedia neohrozene zasiehnuť.

Využitie:Belgický ovčiak sa výborne hodí pre športovú ale aj služobnú kynológiu.Vďaka svojej rýchlosti a učenlivosti sa uplatňujú aj na agility.

Zvláštne nároky: Tieto celkove nenáročné psy bezpodmienečne vyžadujú citlivé, nikdy nie hrubé, zato však dôsledné vedenie. Výcvik by sa mal uskutočňovať najmä v mladosti, predovšetkým hrou. Hoci pri správnej výchove vedia byť dobrými spoločníkmi, vždy by mali mať aj zodpovedajúce športové alebo pracovné využitie. Nečinnosť im škodí.

 

Výška a váha: Psy: 62 cm

                       Fenky: 58 cm

Váha: štandard váhu neuvádza

 

Tervueren

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malinois

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groenendael

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakenois

Obrázok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.